Napló: Zámia (Zamioculcas zamiifolia) szaporítása levéldugvánnyal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A zamia vagy zámia egy igen dekoratív, örökzöld növény, amit gyakran láthattok plázákban, szórakozóhelyeken. Nem szeretném boncolgatni a növény tulajdonságait, ha érdekel olvassatok utána itt...

Pár hónappal ezelőtt láttam a Pennyben, de sajnos lecsúsztam róla, úgyhogy utána néztem, hogyan lehetne szaporítani.. Több helyen olvastam a levéldugvány lehetőségét, de a kommentekben azt láttam, hogy kevés embernek sikerült gyökeres levélkét produkálni.

A megoldás az inkubátor, ami megfelelő hőmérsékletet és párát biztosít az új jövevényeknek!

Én a gerilla megoldást választottam, egy helyi plázából újítottam néhány levelet, (ezúton is szeretnék elnézést kérni!) amit még aznap este az inkubátorba helyeztem..

 

A pontos dátumot sajnos nem jegyeztem fel, de kb. július végén került be az első 4 levélke az inkubátorba..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A második hullám félidőben, kb. 1 hónapja érkezett, a képen az alsó sorban látható..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A felső sorban lévő levélkék kb. 2 hónap alatt növesztettek ekkora gyökereket. ezen már jól látható a levél szárán kialakult gubacs, amiből a gyökerek és a későbbi hajtások jelennek meg!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szaporítás sikeresnek bizonyult, a második hullám visszakerült az inkubátorba, az eredeti közegbe, ami kókuszrost és perlit 50-50%-os tápanyagmentes, steril keveréke.

Az első levél szériát viszont átültetem egy virágföld - perlit - kókuszrost - komposzt keverékbe.. 

Próbáljátok meg bátran, persze inkább a szomszédtól kérjetek 1-2 levelet ;), az inkubátoron kívül semmi extra nem kell hozzá. A szobám keleti tájolású, kevés közvetlen fény érte a dobozt. A nedvességet figyelni kell, ha nem automata a doboz szellőzése, néhány naponta félre kell billenteni a fedelét egy kis időre, és nem árt egy pár lyukat olvasztani a doboz falába..

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbikert.blog.hu/api/trackback/id/tr733243842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kritizálom aA. Marhaságokat 2013.11.23. 15:34:34

És most milyenek a zamiák ?
Hány levélből lett a gyökereztetettekből növény máig?
süti beállítások módosítása