Alapanyag: Tőzeg

2011.07.30. 12:46

 Tőzeg

 

 

 

 

 

 

 

A tőzeg elhalt növények bomlásterméke. Keletkezése lápokban történik vízzel borított és levegőtől elzárt környezetben, különböző biológiai, kémiai és fizikai folyamatok révén. A tőzeget képző növények szerint 2 csoportot különböztetünk meg, és ezen belül több alcsoportot, ami a bomlás mértékétől függ. 

A mohatőzeg másnéven Sphagnum tőzeg elsősorban tőzegmoha (sphagnumfélék) maradványaiból áll. Jó víztartó képességgel rendelkezik, súlyának 9-12szeresét tudja felvenni. Ph-ja 3-5 közötti, savanyú. Rostos szerkezetét évekig megtartja.

A láperdőkben keletkezett tőzeg alapanyagául főként a fás szárű növények maradványai szolgálnak. 

A bomlottság mértékétől függően megkülönböztetünk fehér, barna, és fekete tőzeget.

A fehér tőzegben még jól láthatóak a növények rostjai, a növény számára felvehető támanyagot nem tartalmaz. A további bomlás során egy homogénebb anyag keletkezik, ez a barna tőzeg. Még itt is láthatóak a rostok , de már sokkal kisebb mértékben. A legidősebb tőzegréteg a fekete tőzeg, ez már teljesen földszerű anyag, némi tápanyagot is tartalmaz, a növényi rostok már alig látszanak benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbikert.blog.hu/api/trackback/id/tr523111673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása