Mikorrhiza gombák és növények kapcsolata - az igazi bio tunning

A mikorrhiza (gyökérkapcsolt) gombák, mint nevük is mutatja, növények gyökeréhez kapcsolódva alakítanak ki szimbiotikus viszonyt gazdatestükkel.

A gombák hifái a gyökérszálakhoz kapcsolódnak. Ezek sokkal véknyabbak, (pl. egy ceruza és egy hajszál aránya) szinte pókháló szerűen hálózzák be a táptalajt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Ez az együttlét mindkét félnek előnyös: a gomba olyan mennyiségű tápanyagot képes felvenni, amihez a növénynek nincs elegendő gyökérfelülete. A gomba micéliuma egyenesen a gyökérbe juttatja ezeket a nélkülözhetetlen ásványi anyagokat, ezáltal meggyorsítja társa növekedését. A növény cserébe értékes cukrot és egyéb tápanyagot juttat partnerének..

 

 

 

 

A legrégebbi leletek azt bizonyítják, hogy ez a kapcsolat már 500millió éve létezik a növények és gombák között!! A természetben ez a szimbiózis a növények 90%-ánál megtalálható, némely növénynél elengedhetetlen a létezéshez!!!

A mikorrhiza gombák segítségével olyan környezetben is meg tudnak telepedni növények, ahol egyébként nem lenne rá lehetőségük.  Pl. Alföldi fenyőtelepítések úgy értek célba, hogy a fenyők eredeti élőhelyéről hoztak tűleveles avart, amit a gyökerek alá tettek, ezzel meghonosítva a segítő mikorrhiza gombákat.

 Kutatások bizonyították, hogy a mikorrhiza gombák a föld alatt kapcsolatban vannak más gyökérkapcsolatokkal, és ezzel egész erdőrészeket tudnak "irányítani" (tiszta Avatar:D)!

Miért fontos ez nekünk?

Mert az Mrcashop (más cégek is) forgalomba hozott különböző állagú mikorrhiza keverékeket, amit Te is bártran megvásárolhatsz, hogy felturbózd növénykéidet.

Az Mrca-s keverék nem csak egy gomba, hanem spórák 100ezreit tartalmazza endo- és ektomikorrhiza gombákból és jótékony baktériumokból a maximális hatásért!

Kapható granulátum, vízben oldható, tabletta, gél és por formában. Mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet. Csíráztathatod benne a magokat, bekenheted vele növényed gyökerét vagy egyszerűen szétszórhatod a kertben..

 

A Mikorrhiza gomba növeli:

- a gyökérnövekedést

- a tápanyag felvételét

- a levelek növekedését

- a virágzat növekedéset

- a hozamot

A Mikorrhiza gomba csökkenti:

- az átültetési sokkot

- az aszály által okozott stesszt

- a vízfelhasználást

- a tápanyag használatot - 25%-al

Néhány kép:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Érdekesség:

Az orchidea fajok egyedi szaporodásáról.. 

Az orchideák toktermésű magja rendkívül kicsi, ugyanakkor 1000-4millió magvacsakát tartalmaz, ami szél útján terjed. Szikanyagot nem tartartalmaz, teljesen mentes bármiféle tápanyagtól. Ezeknek a magoknak esélye sincs a mikorrhiza gombák kapcsolata nélkül.. Ha a találkozás megtörtént, a fejlődés első szakaszában a növény egy kis halvány orsószerű képződményt növeszt, aminek megerősödése évekig is letarthat!! Ezalatt a növény a gombán élősködik!! Ezen időszak után kezdenek csak fejlődni a levelek és a gyökérzet a hajtáson! :)

 

Egyetemek által feljegyzett fejlődési adatokat találsz a http://mycorrhizae.eu/ oldalon!

 Forrás:

http://mycorrhizae.eu/

http://www.mrcashop.org/

http://hu.wikipedia.org/wiki/Mikorrhiza

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kosborfélék#Magvak

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbikert.blog.hu/api/trackback/id/tr593116992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása