Gomba szaporítása: Tuskó, rönk oltása köldökcsappal vagy gombacsírával

 

A megfelelő fafajta kiválasztásánál (rönkfa) figyelembe kell vennünk, hogy ne legyen friss döntésű, lédús anyag, legalább 2-3 hetes fa jöhet szóba. Nem jó a teljesen kiszáradt, reves, pudvás, penészes, taplógombás faanyag sem.

Vásárolhatunk a kereskedelemben kapható gombacsírát pl. ITT és ITT, de saját magunk is előállíthatjuk az oltóanyagunkat.

 

Csapolás menete:

A farönköt 1-2 napig? áztatjuk, majd elkezdjük a csapolást:

 

 

1.: Megfelelő furatokat készítünk a farönkbe

2.: Egy fakalapács segítéségével beütjük az átszőtt köldökcsapot

3.: A furatba helyezett csapot méhviasszal zárjuk

4.: A tuskó pihentetése közben a gomba fonalai birtokba veszik, kolonizálják a faanyagot

 

A farönköt minimum 10x10cm-es kötésben kell csapolnunk (a I/b. ábrán sárga pöttyökkel van jelölve). A vágási felületet is csapoljuk.

 

 

Oltás gabona alapú gombacsírával

Gombacsírával történő oltás esetén az oltás menete ugyan az, csak a furatba nem köldökcsapot tolunk, hanem gabona alapú csírával töltjük fel, és ezután zárjuk le a furatot. (I/c ábra)

 

Miután befejeztük a csapolást, az átszövés időszaka következik.

 

Helyben oltás és átszövetés

 Az átszövetés időszak gombafajtától függően 3-5 de akár 10 hónapig is tarthat! (fajtára vonatkozó részletek később a gombafajták menüpontban) A kész farönköt mérettől függően kezeljük.

Helyben oltásnál/átszövetésnél a farönköt a termőhelyen ássuk be a talajba, és takarjuk fóliával, majd földdel. (II/a ábra)

 
 A rönköket 2/3 arányban a földbe süllyesztjük.

 Tuskót csak gabonacsírával érdemes oltani, a vágási felületre helyezett gabonaszemekkel,  mert a gyökérnyomás miatt elázhat, befulladhat a furatba süllyesztett oltóanyag! (II/b ábra) 

Nagyobb mennyiségben, helyben és zárt helyiségben is olthatunk rönköket, mindkét típusú oltóanyaggal. (II/c ábra) Zárt helyiségben (verem, pince, akna) csak fóliával takarjuk, amit súllyal tartunk a helyén. Itt vigyázni kell, hogy jól takarjon a fólia, mert a különböző gomba-kártevők tönkre tehetik a munkánkat! Mindenképp érdemes rovarcsapdát kihelyezni, és az ablakokat (pincében) szúnyoghálóval felszerelni!

Az átszövés gombafajtától függően változik, pl: laskagombánál a tavaszi oltást ajánlott, így a faanyagot nyár végére kolonizálja a gombánk.

A nem helyben oltott rönköket a termőhelyükre szállítjuk, ez általában szélcsendes, árnyékos területre (pl. ház északi oldala mellett). Ha nem adottak a körülmények, használhatunk mesterséges árnyékolót\szélfogót. A rönkök környéket néha locsolnunk kell, de nem szabad teljesen eláztatni a talajt!

Ezek után nincs más dolgunk, mint várni a termést.. Ha a hőmérséklet megfelelő, megkezdődik a termőtest képződése. 

Sok sikert! :)

 

forrás: Szili István: Gombatermesztők könyve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Néha előfordul, hogy ki kell vágnunk egy fát, ami rossz helyre lett ültetve, útban van, megbetegedett, elhalt stb., vagy épp van otthon néhány rönkfa, vastagabb faág, amivel nem tudunk mit kezdeni. Ahelyett, hogy feleslegesen vesződnénk a kiásással, elszállítással, "eltüntetéssel", kössük össze a kellemeset a hasznossal, vegyük igénybe a természet erejét..

Ebben nagy segítségünkre lehetnek a szaprofita (korhadék evő) gombák.

Szóba jöhetnek étkezési gombák, pl. laska-, tuskógombák (szentmihályi, csupros), shiitake, déli tőkegomba, júdásfüle gomba stb. de gyógyhatású gombákat is termeszthetünk rajtuk.

Az oltás történhet gabona-,fa alapú gombacsírával, köldökcsappal.

 Gombafajtától függően más-más fafajták jöhetnek számításba. A természetben sok kombináció előfordulhat, de nem egyforma intenzitással és gyakorisággal. Az sem ritka, hogy egy tuskón több gombafaj osztozik, pl.: laska-,tinta-, rezgő- és tölcsérgomba.

Érdekel? Az oltás menetét és a további információkat megtalálod a következő cikkben:

http://hobbikert.blog.hu/2012/01/24/tusko_ronk_oltasa

Alapanyag: Talajkeverékek

2011.10.04. 08:10

Alapanyag: Talajkeverékek

 

A növényszaporításhoz a talajkeverékek több variációját használjuk. A magok és dugványok egy része érzékeny a nedves talajban élő, betegséget okozó mikroorganizmusokra (pl. palántadőlés). Használhatunk gombaölő, fertőtlenítő permetszereket, hogy megelőzzük a betegségeket, de célszerű talajmentes és steril keveréket használni, ha nem szeretnénk állandóan a vegyszerektől függni.

Lehetőleg a legjobb minőségű talajt vásároljuk, mert ezek rendszerint kártevő, betegséget okozó mikroorganizmusoktól és gyommagoktól mentesek.

 

Talajkeverék receptek:

 

Tápanyagban gazdag keverék

2 rész komposzt

1 rész kerti talaj

1 rész homok

1 rész vermikulit

1 rész perlit

 

Talajmentes keverék

1 rész perlit

1 rész vermikulit

2 rész finomra aprított tőzeg

 

Steril keverék

1 rész finomra aprított tőzeg de inkább kókuszrost

1 rész perlit

 

Saját recept 1.:

3 rész kerti talaj

3 rész kókuszrost

1 rész perlit

kiegészítésként lassan lebomló, Compo (vagy egyéb) granulált műtrágya

 

Saját recept 2.:

2 rész komposzt

2 rész kerti talaj

4 rész kókuszrost v. tőzeg

perlit a növény nedvességigényétől függően

 

Az alapanyagokat célszerű meleg vízzel nedvesíteni használat előtt. Ha a perlites zsákon vágunk egy lyukat és felöntjük meleg vízzel, elkerülhetjük a finom perlitpor belélegzését, de fontos a megfelelő védőfelszerelések használata is!

Alapanyag: Finom és durva homok

Mosott folyami kavicsot, homokot akkor alkalmazunk, ha a talajkeverék vízelvezetését és levegőzését kell javítanunk.

A durvább kavicsot kaktuszok, sivatagi növények gyökereztetésénél, nevelésénél használjuk.

Napló: Zámia (Zamioculcas zamiifolia) szaporítása levéldugvánnyal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A zamia vagy zámia egy igen dekoratív, örökzöld növény, amit gyakran láthattok plázákban, szórakozóhelyeken. Nem szeretném boncolgatni a növény tulajdonságait, ha érdekel olvassatok utána itt...

Pár hónappal ezelőtt láttam a Pennyben, de sajnos lecsúsztam róla, úgyhogy utána néztem, hogyan lehetne szaporítani.. Több helyen olvastam a levéldugvány lehetőségét, de a kommentekben azt láttam, hogy kevés embernek sikerült gyökeres levélkét produkálni.

A megoldás az inkubátor, ami megfelelő hőmérsékletet és párát biztosít az új jövevényeknek!

Én a gerilla megoldást választottam, egy helyi plázából újítottam néhány levelet, (ezúton is szeretnék elnézést kérni!) amit még aznap este az inkubátorba helyeztem..

 

A pontos dátumot sajnos nem jegyeztem fel, de kb. július végén került be az első 4 levélke az inkubátorba..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A második hullám félidőben, kb. 1 hónapja érkezett, a képen az alsó sorban látható..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A felső sorban lévő levélkék kb. 2 hónap alatt növesztettek ekkora gyökereket. ezen már jól látható a levél szárán kialakult gubacs, amiből a gyökerek és a későbbi hajtások jelennek meg!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szaporítás sikeresnek bizonyult, a második hullám visszakerült az inkubátorba, az eredeti közegbe, ami kókuszrost és perlit 50-50%-os tápanyagmentes, steril keveréke.

Az első levél szériát viszont átültetem egy virágföld - perlit - kókuszrost - komposzt keverékbe.. 

Próbáljátok meg bátran, persze inkább a szomszédtól kérjetek 1-2 levelet ;), az inkubátoron kívül semmi extra nem kell hozzá. A szobám keleti tájolású, kevés közvetlen fény érte a dobozt. A nedvességet figyelni kell, ha nem automata a doboz szellőzése, néhány naponta félre kell billenteni a fedelét egy kis időre, és nem árt egy pár lyukat olvasztani a doboz falába..

Mikorrhiza gombák és növények kapcsolata - az igazi bio tunning

A mikorrhiza (gyökérkapcsolt) gombák, mint nevük is mutatja, növények gyökeréhez kapcsolódva alakítanak ki szimbiotikus viszonyt gazdatestükkel.

A gombák hifái a gyökérszálakhoz kapcsolódnak. Ezek sokkal véknyabbak, (pl. egy ceruza és egy hajszál aránya) szinte pókháló szerűen hálózzák be a táptalajt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Ez az együttlét mindkét félnek előnyös: a gomba olyan mennyiségű tápanyagot képes felvenni, amihez a növénynek nincs elegendő gyökérfelülete. A gomba micéliuma egyenesen a gyökérbe juttatja ezeket a nélkülözhetetlen ásványi anyagokat, ezáltal meggyorsítja társa növekedését. A növény cserébe értékes cukrot és egyéb tápanyagot juttat partnerének..

 

 

 

 

A legrégebbi leletek azt bizonyítják, hogy ez a kapcsolat már 500millió éve létezik a növények és gombák között!! A természetben ez a szimbiózis a növények 90%-ánál megtalálható, némely növénynél elengedhetetlen a létezéshez!!!

A mikorrhiza gombák segítségével olyan környezetben is meg tudnak telepedni növények, ahol egyébként nem lenne rá lehetőségük.  Pl. Alföldi fenyőtelepítések úgy értek célba, hogy a fenyők eredeti élőhelyéről hoztak tűleveles avart, amit a gyökerek alá tettek, ezzel meghonosítva a segítő mikorrhiza gombákat.

 Kutatások bizonyították, hogy a mikorrhiza gombák a föld alatt kapcsolatban vannak más gyökérkapcsolatokkal, és ezzel egész erdőrészeket tudnak "irányítani" (tiszta Avatar:D)!

Miért fontos ez nekünk?

Mert az Mrcashop (más cégek is) forgalomba hozott különböző állagú mikorrhiza keverékeket, amit Te is bártran megvásárolhatsz, hogy felturbózd növénykéidet.

Az Mrca-s keverék nem csak egy gomba, hanem spórák 100ezreit tartalmazza endo- és ektomikorrhiza gombákból és jótékony baktériumokból a maximális hatásért!

Kapható granulátum, vízben oldható, tabletta, gél és por formában. Mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet. Csíráztathatod benne a magokat, bekenheted vele növényed gyökerét vagy egyszerűen szétszórhatod a kertben..

 

A Mikorrhiza gomba növeli:

- a gyökérnövekedést

- a tápanyag felvételét

- a levelek növekedését

- a virágzat növekedéset

- a hozamot

A Mikorrhiza gomba csökkenti:

- az átültetési sokkot

- az aszály által okozott stesszt

- a vízfelhasználást

- a tápanyag használatot - 25%-al

Néhány kép:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Érdekesség:

Az orchidea fajok egyedi szaporodásáról.. 

Az orchideák toktermésű magja rendkívül kicsi, ugyanakkor 1000-4millió magvacsakát tartalmaz, ami szél útján terjed. Szikanyagot nem tartartalmaz, teljesen mentes bármiféle tápanyagtól. Ezeknek a magoknak esélye sincs a mikorrhiza gombák kapcsolata nélkül.. Ha a találkozás megtörtént, a fejlődés első szakaszában a növény egy kis halvány orsószerű képződményt növeszt, aminek megerősödése évekig is letarthat!! Ezalatt a növény a gombán élősködik!! Ezen időszak után kezdenek csak fejlődni a levelek és a gyökérzet a hajtáson! :)

 

Egyetemek által feljegyzett fejlődési adatokat találsz a http://mycorrhizae.eu/ oldalon!

 Forrás:

http://mycorrhizae.eu/

http://www.mrcashop.org/

http://hu.wikipedia.org/wiki/Mikorrhiza

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kosborfélék#Magvak

 

 

 

Bio tunning: Komposztálás

2011.08.02. 16:29

 Komposztálás

 

A komposztálás egy olyan biológiai folyamat, amely növényi maradványok, hulladékok szerves anyagait humusszerű anyaggá alakítja át.

Komposztnak nevezzük azt a morzsalékos, sötétbarna színű, földszerű anyagot, ami elsősorban mikroorganizmusok hatására jön létre szerves hulladékokból, megfelelő körülméynek között (nedvesség, oxigén segítségével)

A kerti komposzt legfontosabb szerepe, hogy tápanyagban gazdag humuszréteget  adjunk a kimerült kerti talajtnak, javítva ezzel szerkezetét, klímáját. Környezetbarát eljárás, nem terheljük túl annyira hulladéklerakóinkat és ingyen jutunk magas tápanyagtartalmú talajjavítóhoz, műtrágyák felhasználása nélkül.

Komposztálható hulladékok:

-vágott fű (érdemesebb előszáríatani/fonnyaszatani, mert könnyen berohadhat)

-mindenféle zöldség és gyümölcshulladék

-levelek, gallyak, ágak (aprítva)

-gyomnövények (évelővel és felmagzottal óvatosan, bár a lassabb komposztálás csírátlanítja a magokat)

-kávézacc, teafilter

-néhány papírhulladék (nem színes, barna karton papír)

-hamu, faszén (kis mennyiégben)

 

Megkülönböztetünk nyitott és zárt rendszerű komposztálást:

A nyitott rendszernél a halmot a földön kezdjük, mert ez lehetővé teszi férgek és más jótékony szervezetek bejutását a komposzthalomba.

komposztsilók, komposztládák típusai:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az apított hulladékot rétegezve helyezzük a komposzthalomra, mert így felgyorsul a bomlás sebessége.

 

 Különböző hulladékokból más-más állagú komposzt keletkezik. Pl. levelek komposztálása 4-6 hónap alatt megy végbe, mely nyers, sötét és omlós állagú lesz. Ez inkább talajkondícionálásra alkalmas, műtrágya helyett nem használható kis tápanyagtartalma miatt.

A jó komposztálás titka egyszerű:

Fent kell tartani az egyensúlyt két elem, a szén és a nitrogén között.

Szénben gazdag anyagok: növényi szár, szárított levelek, fakéregpor, fűrészpor, barna papír, kávézacc, tojáshéj, széna, tőzegmoha, fahamu stb.

Nitrogénben és fehérjében gazdag anyagok: trágya, élelmiszer hulladék, , pázsit és zöld levelek stb.

A túl sok nitrogén nehézzé, büdössé, lassan bomló tömeggé teszi a komposzthalmot.

 

A komposztot adott időn belül át kell fogatni. Ez kb. 4-6 hetente történik, miután megtelt a tárolónk. 

 -az első forgatás után már friss anyagot nem teszünk a halomra

-átforgatáskor a nedvességet folyamatosan ellenőrizzük, ha kell nedvesítsük, ha túl nedves, száraz anyaggal keverjük össze

-az átforgatás során az összerakásnál kialakított rétegeket jól össze kell keverni

 

 Zárt rendszernél vásárohatunk kész komposzttárolókat:

-ezzel munkát és időt spórolhatunk

-akár 3 hét alatt is le lehet bontani konyhai hulladékokat!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás:

http://kertikomposzt.blogspot.com/

http://www.tankonyvtar.hu/mezogazdasag/vedett-erzekeny-080906-189

http://hu.wikipedia.org/wiki/Komposztálás

 

Alapanyag: Vermikulit

2011.08.01. 18:44

 Kertészeti vermikulit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez egy természetes eredetű szilikát-ásvány, amit a perlithez hasonlóan aprítanak és duzzasztanak. A párhuzamosan elhelyezkedő szilikát-kiristálypalák megnövelik az anyag felületét ezért jól tartja a vizet és a pórusok által jobban levegőzik az anyag. Palánta nevelésben és gombatermesztésben is használták/használják. Hazánkban nem bányásszák. 

PHja 7-9körüli, a bányászat helyétől függően.

Előnye: hogy káliumot, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz.

Hátránya: drága, a használata szilikózis-veszély miatt káros az emeberi szervezetre. Palánta nevelésben egyre gyakrabban váltják ki más anyagokkal, gombatermesztésben viszont egy-két technikához nélkülözhetetlen. Egészséged megőrzése érdekében ajánlott a megfelelő védőfelszerelés használata!

Szerintem a leggazdaságosabban itt tudod beszereni!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alapanyag: Tőzeg

2011.07.30. 12:46

 Tőzeg

 

 

 

 

 

 

 

A tőzeg elhalt növények bomlásterméke. Keletkezése lápokban történik vízzel borított és levegőtől elzárt környezetben, különböző biológiai, kémiai és fizikai folyamatok révén. A tőzeget képző növények szerint 2 csoportot különböztetünk meg, és ezen belül több alcsoportot, ami a bomlás mértékétől függ. 

A mohatőzeg másnéven Sphagnum tőzeg elsősorban tőzegmoha (sphagnumfélék) maradványaiból áll. Jó víztartó képességgel rendelkezik, súlyának 9-12szeresét tudja felvenni. Ph-ja 3-5 közötti, savanyú. Rostos szerkezetét évekig megtartja.

A láperdőkben keletkezett tőzeg alapanyagául főként a fás szárű növények maradványai szolgálnak. 

A bomlottság mértékétől függően megkülönböztetünk fehér, barna, és fekete tőzeget.

A fehér tőzegben még jól láthatóak a növények rostjai, a növény számára felvehető támanyagot nem tartalmaz. A további bomlás során egy homogénebb anyag keletkezik, ez a barna tőzeg. Még itt is láthatóak a rostok , de már sokkal kisebb mértékben. A legidősebb tőzegréteg a fekete tőzeg, ez már teljesen földszerű anyag, némi tápanyagot is tartalmaz, a növényi rostok már alig látszanak benne.

Inkubátor építése

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez a kis költségvetésű inkubátor segít abban, hogy sikeresen gyökereztessünk hőigényes fás-, félfás- és levéldugványokat. Állandó hőmérsékletet és párát biztosít fiatal növényeinknek.

Előnyei:

-olcsó, jelen ezközökkel 6000Ft (3000Ft a doboz, 2800Ft az akvárium fűtő, nikecell és F.BS szilikon volt itthon..)

-egyszerűen összeállítható

-könnyen tisztítható

-megfelelő hőmérsékletet (szabályozható) és párát biztosít

 

Kellékek:

-Műanyagdoboz (38literes vagy nagyobb, ebben az esetben 3000Ft-os teszkós)

-Papír a sablonhoz

-Heatbomb (akváriumfűtős flakon)

-Nikecell táblák

-Műanyag mosogatórács (100Ft-os bolt)

-Vágóezközök

 

1. lépés

Sablont készítünk a heatbombhoz, az enyém egy átlagos ásványvizes flakonból van..

  

 

 

 

 

 

 

 

 2. lépés

 A heatbomb szabályzóját leszigeteljük.. Jelen esetben PARAFILMet használtam, volt még itthon egy kevés.. de bármi jó ami szigetel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. lépés

Beillesztjük a dobozba a kivágott nikecell  láblákat a heatbombot és a műanyag rácsot..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. lépés

Telepítjük az új növénykéket a frissen készült inkubátorunkba..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És kész is! :)

Végezetül még annyi, hogy érdemes gombaölő szereket használnunk, mert gyakran penészedhetnek a kicsikék..

Jó barkácsolást!