Gomba szaporítása: Tuskó, rönk oltása köldökcsappal vagy gombacsírával

 

A megfelelő fafajta kiválasztásánál (rönkfa) figyelembe kell vennünk, hogy ne legyen friss döntésű, lédús anyag, legalább 2-3 hetes fa jöhet szóba. Nem jó a teljesen kiszáradt, reves, pudvás, penészes, taplógombás faanyag sem.

Vásárolhatunk a kereskedelemben kapható gombacsírát pl. ITT és ITT, de saját magunk is előállíthatjuk az oltóanyagunkat.

 

Csapolás menete:

A farönköt 1-2 napig? áztatjuk, majd elkezdjük a csapolást:

 

 

1.: Megfelelő furatokat készítünk a farönkbe

2.: Egy fakalapács segítéségével beütjük az átszőtt köldökcsapot

3.: A furatba helyezett csapot méhviasszal zárjuk

4.: A tuskó pihentetése közben a gomba fonalai birtokba veszik, kolonizálják a faanyagot

 

A farönköt minimum 10x10cm-es kötésben kell csapolnunk (a I/b. ábrán sárga pöttyökkel van jelölve). A vágási felületet is csapoljuk.

 

 

Oltás gabona alapú gombacsírával

Gombacsírával történő oltás esetén az oltás menete ugyan az, csak a furatba nem köldökcsapot tolunk, hanem gabona alapú csírával töltjük fel, és ezután zárjuk le a furatot. (I/c ábra)

 

Miután befejeztük a csapolást, az átszövés időszaka következik.

 

Helyben oltás és átszövetés

 Az átszövetés időszak gombafajtától függően 3-5 de akár 10 hónapig is tarthat! (fajtára vonatkozó részletek később a gombafajták menüpontban) A kész farönköt mérettől függően kezeljük.

Helyben oltásnál/átszövetésnél a farönköt a termőhelyen ássuk be a talajba, és takarjuk fóliával, majd földdel. (II/a ábra)

 
 A rönköket 2/3 arányban a földbe süllyesztjük.

 Tuskót csak gabonacsírával érdemes oltani, a vágási felületre helyezett gabonaszemekkel,  mert a gyökérnyomás miatt elázhat, befulladhat a furatba süllyesztett oltóanyag! (II/b ábra)



 

Nagyobb mennyiségben, helyben és zárt helyiségben is olthatunk rönköket, mindkét típusú oltóanyaggal. (II/c ábra)



 Zárt helyiségben (verem, pince, akna) csak fóliával takarjuk, amit súllyal tartunk a helyén. Itt vigyázni kell, hogy jól takarjon a fólia, mert a különböző gomba-kártevők tönkre tehetik a munkánkat! Mindenképp érdemes rovarcsapdát kihelyezni, és az ablakokat (pincében) szúnyoghálóval felszerelni!

Az átszövés gombafajtától függően változik, pl: laskagombánál a tavaszi oltást ajánlott, így a faanyagot nyár végére kolonizálja a gombánk.

A nem helyben oltott rönköket a termőhelyükre szállítjuk, ez általában szélcsendes, árnyékos területre (pl. ház északi oldala mellett). Ha nem adottak a körülmények, használhatunk mesterséges árnyékolót\szélfogót. A rönkök környéket néha locsolnunk kell, de nem szabad teljesen eláztatni a talajt!

Ezek után nincs más dolgunk, mint várni a termést.. Ha a hőmérséklet megfelelő, megkezdődik a termőtest képződése. 

Sok sikert! :)

 

forrás: Szili István: Gombatermesztők könyve

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbikert.blog.hu/api/trackback/id/tr603745104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása